Baza wiedzy

Epidemiczna biegunka świń

Epidemiczna biegunka świń (ang. Porcine Epidemic Diarrhoea, PED) jest chorobą wirusową świń wywoływaną przez koronawirusy, charakteryzującą się wodnistą biegunką oraz utratą wagi. Chorują zwierzęta w każdym wieku, ale najcięższy przebieg obserwuje się u nowonarodzonych prosiąt. W tej grupie wiekowej zachorowalność i śmiertelność może sięgać 100%. U starszych prosiąt śmiertelność spada. PED jest chorobą zakaźną przenoszoną głównie poprzez odchody. Klinicznie choroba ta jest podobna do innych form nieżytu żołądka i jelit u świń, włączając brak apetytu, wymioty i odwodnienie. W chwili obecnej nie ma możliwości leczenia choroby, wszelkie wysiłki kierowane są ku zapobieganiu, zazwyczaj poprzez wczesne wykrywanie i zwiększenie bezpieczeństwa biologicznego hodowli.

Obecnie PED nie widnieje na Liście Chorób Światowej Organizacji Zwierząt (ang. World Organisation for Animal Health, OIE), jednakże zgodnie z obowiązkiem informowania o nowo pojawiających się jednostkach chorobowych, nałożonym przez Kodeks Zdrowia Zwierząt Lądowych OIE, odnotowuje się coraz więcej przypadków PED.

Epidemiczna biegunka świń wywoływana jest przez alfakoronawirusa PEDV. Jedynym znanym gospodarzem wirusa są świnie. Choroba nie jest zoonotyczna i nie powoduje ryzyka żywnościowego. Nie wiadomo, czy wirus atakuje świnie żyjące na wolności. Jego bezpośrednia transmisja przebiega za pośrednictwem zakażonych odchodów. Pośrednio świnie mogą się zakazić poprzez zanieczyszczone odchodami powierzchnie, przedmioty i paszę. Jednym z istotnych czynników ryzyka rozprzestrzenienia się choroby jest transport świń.

Okres inkubacji choroby szacowany jest na 1-4 dni. Zwierzę może roznosić chorobę przez okres od 6 do 35 dni od momentu pojawienia się pierwszych objawów. Wirusa można zniszczyć formaliną (1%), bezwodnym węglanem sodu (4%), rozpuszczalnikami lipidowymi, jodoforami oraz kwasem fosforowym (1%). PEDV może jakiś czas przetrwać poza gospodarzem, przy czym okres ten zależy od temperatury i względnej wilgotności środowiska. Przykładowo wirus może przetrwać przez co najmniej 28 dni w ciekłym oborniku w temperaturze 4°C, 7 dni w zanieczyszczonej odchodami suchej paszy (temp. 25°C) lub do 14 dni w paszy mokrej (temp. 25°C). Wirus jest stabilny w pH 6,5-7,5 i temperaturze 37°C oraz pH 5-9 w temp. 4°C . Powyżej 60°C PEDV traci zjadliwość.

Objawy infekcji PED u świń mogą być różnie nasilone. Obecnie PED leczy się jedynie objawowo, wprowadzając dodatkowo środki kontroli infekcji wtórnych. Dorosłe świnie z reguły przeżywają chorobę, jednak może ona negatywnie wpływać na ich wagę i ogólny dobrostan, jak również może sprzyjać rozprzestrzenianiu się innych patogenów. Najskuteczniejszą formą ochrony przed PED jest przestrzeganie zasad bezpieczeństwa biologicznego, takich jak wprowadzanie do stada świń o znanym statusie zdrowotnym, kontrola przemieszczania się świń, materiałów i ludzi w obrębie gospodarstwa, dezynfekcja pojazdów i sprzętu oraz odpowiednia utylizacja padłych zwierząt i zanieczyszczonego obornika.

© 2019 | Startit Vet Sp. z o.o.
ul. E. Kwiatkowskiego 4, 52-326 Wrocław | office@startitvet.pl

Wykonano w: avangardo.pl

Ważne: Niniejsza strona używa plików cookies. Korzystając dalej z serwisu, wyrażają Państwo zgodę na Politykę Prywatności i Plików Cookies spółki Startit Vet Sp. z o.o.